Община Венец

Това стана ясно на 04.04.2011 г. по време на срещата между кмета на общината г-жа Нехрибан Ахмедова, изпълнителния директор на компанията д-р Андреас Нобис и г-жа Биляна Тонева, директор на УРАРТ ЕООД, представител на фирмата за България. Инвеститорите и кметът на община Венец подписаха договор за период от 25 години за ползване на терени общинска собственост, в присъствието на нотариус Ася Асенова.

raw/uploads/WENETC/4596lignum.jpg

Кметът Нехрибан Ахмедова отбеляза, че плюсовете от инвестицията ще се измерват не само с облагородяването на пустеещи земи, но и с разкриването на нови работни места в условията на криза.

С изпълнение на мащабния проект до няколко месеца ще бъде създадена плантация, в която ще се отглеждат дървесните видове – култивирана бяла акация, черница, череша и черен орех, като в началният етап на осъществяването му ще бъдат създадени 30 работни места, като всички служители ще подпишат договор с немския холдинг.

Фиданките ще бъдат засадени на площ от 1344,341 декара необработваема земя в землището на село Габрица. Целта на инвеститорите е засаждането и отглеждането на дървесни видове за получаване на продукция от европейско фино дърво. Това от своя страна изисква изключителен контрол. Всяко едно от дърветата в плантацията ще притежава собствен уникален номер и паспорт, а данните за здравето му ще се отчитат със специална джипиес система. Височината и дебелината на насажденията ще бъдат измервани, чрез лазер.

Тези четири вида дърво притежават всички качества на най-добрите тропически фини дървесини: красота, устойчивост и качество на материала. Именно това позволява употребата им в производството на мебели, паркети, парапети, градинска мебел и яхти.

Проектът е изключително важен и за опазването на околната среда. Насажденията на холдинга притежават реномирания екологичен сертификат за трайно отглеждани дървесни видове на Международната организация по горите .

 

Skip to content